Građevinska direkcija Srbije svojim budućim kupcima stanova odobrava beskamatne pozajmice za kupovinu stana u iznosu do 20 odsto vrednosti stana.

KUPAC STANA KOJI OSTVARUJE PRAVO NA POVRAĆAJ PDV-A

Kupac prvog stana putem beskamatne pozajmice Direkcije može da obezbedi učešće za komercijalni stambeni kredit koje minimalno iznosi 20 odsto, od čega deo beskamatne pozajmice do 9,1 odsto vraća nakon refundacije PDV-a, a preostalih 11 odsto može da vrati sa rokom otplate do 10 godina, bez kamata i dodatnih troškova oko realizacije pozajmice.

PRIMER*
Stan vrednosti 80.000 evra

POZAJMICA GDS 20% 16.000 evra
Način otplate pozajmice:
Iz povraćaja PDV-a do 9,1% 7.200 evra
Na 10 godina bez kamate 11% 8.800 evra
mesečna rata od 73 evra

* navedeni primer se odnosi na kupce koji ostvaruju pravo na refundaciju celokupnog iznosa PDV-a

KUPAC STANA KOJI NE OSTVARUJE PRAVO NA POVRAĆAJ PDV-A

Kreditni i gotovinski kupci koji ne ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a od Direkcije mogu dobiti beskamatnu pozajmicu u iznosu do 11 odsto vrednosti stana, sa rokom otplate do 10 godina, bez kamate i dodatnih troškova oko realizacije pozajmice.

PRIMER
Stan vrednosti 80.000 evra

POZAJMICA GDS 11% 8.800 evra
Način otplate pozajmice:
Na 10 godina bez kamate 8.800 evra mesečna rata od 73 evra

 

Useljenje kupca nije uslovljeno vraćanjem pozajmice. Direkcija odobrava beskamatne pozajmice za stanove na lokacijama Stepa Stepanović i Braće Jerković-Padina u Beogradu, Sunčana strana u Novom Sadu, na lokaciji kasarne Ratko Mitrović u Čačku i ulici Djenerala Miškovića u Gornjem Milanovcu.

Svi kupci koji imaju dovoljno sopstvenih sredstava za kupovinu stana ili za učešće za komercijalni kredit, pozajmice mogu da iskoriste za kupovinu veće stambene jedinice ili za smanjenje visine rate kredita.